«Historisk tilbakeblikk» fra 15. juni tilbake til 30. april: del 1

Ja, da har jeg i hvert fall lært at «skrive blogg» ikke bør opptre i samme setning som «gjør jeg i morgen». PLUTSELIG har det gått en måned uten at det har blitt notert ned et eneste ord om KOSEN-prosjektets liv og leven. Den litt mangelfulle oppfølgingen av bloggen kommer vel at at jeg alltid tror at: «I morgen vil jeg helt sikkert finne den gode, snertne eller kloke formuleringen; i dag går det liksom så trått….» Og når man har tenkt det mange nok ganger, så har det gått en måned, gitt… Men altså:

  1. skriving går ofte litt trått (i hvert fall i starten), så det blir ikke bedre av å vente til i morgen.
  2. poenget med bloggen var vel nettopp at det ikke NØDVENDIGVIS skulle være så himla velformulert
  3. det er mye enklere å huske hva som skjedde når, dersom man skriver litt etter hvert (selv om det bare er noen få stikkord!) enn om man skal skrive seg tilbake 1 måned i tid.

Men det er vel bare å sette i gang…

Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring (NKUL 2012)

ONSDAG 9. MAI: NKUL skryter på sine hjemmesider av at den er «den største og viktigste konferansen innenfor sitt fagfelt  i Norge«: i år var det  enn 1030 påmeldte, og det var et tettpakket program med mye forskjellige tema; utdanningspolitikk, rammebetingelser for infrastruktur, digitale læringsressurser, digital kompetanse, skoleledelse og smarte app-er (for å sitere Morten Søby, avdelingsdirektør i Senter for IKT i utdanningen). Ved åpningen av NKUL 2012 fikk vi innlegg av NTNUs prorektor for utdanning og læringskvalitet; Berit Kjeldstad, og deretter Trine Skei Grande (kanskje mest kjent som leder for Venstre). Deres innlegg kan du se her. (Berit Kjeldstads innlegg starter 09:34 ut i videoen, mens Trine Skei Grande starter 16:44 ut i videoen.)

Seinere på dagen Wilhelm Egeland om digital studieteknikk. Han presenterte ulike digitale verktøy og hva de kunne brukes til. Hovedpoenget hans var at man må være bevisst på hva de ulike verktøyene egner seg til. I utgangspunktet er det ingen grunnleggende forskjeller mellom et digitalt tankekart og et tankekart på et papir. Men fordelen med digitale tankekart (og andre IKT-verktøy som man kan bruke i studieteknikk) er at de kan DELES med andre elever. I tillegg til digitale tankekart (https://bubbl.us/) presenterte Egeland redigering av multimedia, blogg, visualisering (f.eks. ved bruk av http://sketchup.google.com/), kilder/kildekritikk som mulige verktøy i digital studieteknikk. Hele presentasjonen om digital studieteknikk finner du her.

Første dag av NKUL ble avsluttet med Sylfest Lomheim som snakket om «Det levande ordet». (Du kan se hele innlegget ved å klikke på lenken.)

TORSDAG 10. MAI: startet med en debatt: «IKT i norsk skole – hvor er vi, hvor skal vi og hvordan kommer vi oss dit?». Debatanter var Rune Mathisen (lektor i vgs skole), Sindre Røsvik (kommunalsjef i Giske kommune), Høyre-politiker Elisabeth Aspaker, statssekretær Elisabeth Dahle, Heidi Arnesen Austlid (IKT Norge) og en studentrepresentant fra vgs. som jeg har glemt navnet på. (Sånn går det når man venter for lenge med å skrive blogg). Hovedpoenger var denne plenumsdiskusjonen var at det fremdeles er ildsjelene som driver framover den pedagogiske bruken av IKT i skoleverket og Norge har INGEN nasjonal plan for hvordan IKT i skolen skal implementeres slik at den grunnleggende ferdigheten i IKT hos alle elever er oppnåelig. Den eneste planen som eksisterer er hvordan forvaltning, byråkratiet og administrasjonen i Norge skal implementere bruk av IKT, men i denne planen står det ikke et ord om IKT og skole. Med andre ord var de fleste kritiske til hvordan politikerne «satser» på IKT i skolen. Videre ble det kommentert at dagens sluttevaluering (eksamen) er en kjempebremsekloss fordi sluttevalueringen er ikke slik at elevene får vist sin digitale kompetanse på noen som helst måte. (Dette er bare noen av poengene som jeg har notert med på mitt analoge kladdark fra diskusjonen).

Seinere på dagen hadde Axel Strømme sin presentasjon om SRS: Respons og vurdering – fra papir til mobil. Presentasjonen var veldig god, og jeg synes Axel ga en fin introduksjon til hva SRS er, og hva det kan brukes til. I tillegg kjørte han en «live» SRS-sekvens i presentasjonen, noe som var veldig gøy å være med på (selv om jeg har gjort det før :-). Denne presentasjonen kan godt brukes som en «krasj-kurs»-intro til hva SRS-en er for noe.

Til slutt snakket Barbara Watson om IKT-støttet vurdering for læring; en presentasjon jeg ikke fikk med meg, men det gjør jo ingen ting så lenge den finnes tilgjengelig som video, slik at jeg kan se den fra mitt eget kontor når jeg vil. (Watsons innlegg starter 03:28 ut i videoen)

FREDAG 11. MAI: Det foredraget som kanskje festet seg best i hukommelsen min hadde tittelen «Digitale innfødte – finnes de?». (Her anbefaler jeg at du ser hele presentasjonen selv). Presentasjonen ble holdt av Jørund Høie Skaug, Ove E. Hatlevik og Geir Ottestad fra Senter for IKT i utdanningen. Dersom du ikke har tid til å se hele presentasjonen (44 min.), så kan jeg røpe at Jørund & co mente at de kunne slå beina under myten «digitale innfødte». De mente at dagens unge kan mye når det gjelder å bruke IKT som underholdningsverktøy (altså konsum), men når det gjelder å bruke IKT effektivt til læring, eller vite noe om opphavsrett/kildekritikk etc (som også burde være kjennetegn på en «digital innfødt»), så står det skremmende dårlig til hos dagens ungdommer.

Seinere fikk vi innblikk i hvordan Ipad har vært brukt og hvordan det har fungert ved Svarholt skole. Presentasjonen Ipad Case ble holdt av lærer Cicilie Mørk.

Videre kom Arne Krokan som snakket om «smart læring». Det finnes ingen video av dette foredraget, dessverre, men  Arne har lagt ut presentasjonen sin fra NKUL på Slideshare. Du finner også  en beskrivelse av foredraget «Smart læring – hvordan det digitale endrer læring» her. (Arne kommer med ny bok i august om dette temaet; fint å få reklamert for den på NKUL ;-))

Avslutningen av NKUL 2012 var en presentasjon av «Rediscovery in the classrom» med Roy Kjærstad og Chris Thompson som snakket om «et digitalt temabasert undervisningsopplegg med fokus på verdier, ansvar og muligheter, […]» og musikk var hovedingrediensen i dette undervisningsopplegget. Her er det heller ingen video, men du kan lese mer om Rediscovery in the classrom her.

Puh, da er jeg ferdig med å rapportere fra KOSEN på årets NKUL.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: